slogan
Enterprise Greece Home Page
Πλατφόρμα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης
Σύστημα Μητρώου Εγγυήσεων Καταναλωτή
Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας
Πλατφόρμα Δικτύωσης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την κοινωνική οικονομία

Δημοσιεύθηκε στις 02/06/2017 14:21
Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στο Γύθειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας η ημερίδα με Θέμα: «Το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας»
Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 στο Γύθειο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λακωνίας η ημερίδα με Θέμα: 
«Το νέο σχέδιο για την ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας»
Με εισηγητές:
Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 
Νίκος Σκορίνης Π. Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ & π. Αντιπρόεδρος ΟΚΕ
 
Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κα Βασιλική Δερτιλή στην ομιλία της μεταξύ άλλων είπε:
 
"Τα Επιμελητήρια της χώρας το καθένα ξεχωριστά αλλά και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων που μας εκπροσωπεί, ως σύμβουλοι της πολιτείας σύμφωνα με την επιμελητηριακή νομοθεσία, έχουμε καταθέσει πολλάκις αφενός μεν τις αντιρρήσεις μας για την πολιτική αυτή, αφετέρου δε τις προτάσεις μας για στήριξη των επιχειρήσεων και του εισοδήματος, ώστε να κινηθεί η αγορά.
Για μια ακόμη φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και στην τωρινή κυβέρνηση. Κοινωνία και αγορά δεν έχουν φτάσει στα όριά τους, τα έχουν πλέον ξεπεράσει!
Καμία πολιτική αυξημένης φορολογίας, μείωσης μισθών, συντάξεων και δαπανών δεν είναι ικανή να δώσει αποτελέσματα αν δεν ακολουθείται από διαδικασίες παραγωγής πλούτου και επανεκκίνησης της οικονομίας σε ανταγωνιστική βάση. 
Η χώρα μας διαθέτει σπουδαία πλεονεκτήματα άμεσα αξιοποιήσιμα στον διατροφικό τομέα και τον τουρισμό, αλλά και σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια, που οι επιχειρήσεις μας μπορούν να αξιοποιήσουν, με γνώση και κατάλληλα προσαρμοσμένη στρατηγική αλλά και πολιτική. Απαιτείται – από την όποια ελληνική κυβέρνηση – υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών ώστε να επαναλειτουργήσει η οικονομία:
Μόνο με μια γενναία πολιτική τομή με στροφή στην αναθέρμανση της οικονομίας μπορεί να αλλάξει η κατάσταση
Χρειάζεται εδώ και τώρα η στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης
Απαιτείται ενίσχυση της ρευστότητας, δυνατότητα χρηματοδότησης ώστε να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις μας, να δημιουργηθούν κι άλλες που σε υγιή βάση και στέρεα θεμέλια θα συμπαρασύρουν προς τα εμπρός το σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η ανάγκη επίσπευσης διαδικασιών για την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. 440 εκατ. Ευρώ συνολικά περιμένουν να πέσουν στην αγορά από τα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Από τη Λακωνία έχουν κατατεθεί από πέρυσι προτάσεις και στις τέσσερις δράσεις. Δεν υπάρχει οριστικός πίνακας εντάξεων ακόμη για τα προγράμματα των πτυχιούχων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Στα δε προγράμματα αναβάθμισης μικρών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τουρισμού δεν έχουν προχωρήσει οι αξιολογήσεις.  
Χρειάζεται, επίσης, νέα οργάνωση της απασχόλησης με σεβασμό στον κόσμο της εργασίας. 
Μα και το πιο σημαντικό:
Απαιτείται σταθερό και φιλικό στο επιχειρείν φορολογικό περιβάλλον, μείωση του ΦΠΑ και του κόστους ενέργειας. "
 
Στην ημερίδα έγινε παρουσίαση των εξής θεμάτων από την Υπουργό κα Ράνια Αντωνοπούλου:
 
I. Οι φορείς «ΚΑΛΟ», πλαίσιο λειτουργίας και τα χαρακτηριστικά αυτών (Δημιουγία συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στήριξη, χρηματοδότηση)
II. Η κοινωνική & αλληλέγγυα Οικονομία στην Ελλάδα
III. Η νέα Κυβερνητική Νομοθετική Πρωτοβουλία για την κοινωνική και αλληλέγγυα Οικονομία – Νόμος 4430/2016

Ο κ. Νίκος Σκορίνης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στα μέτρα της κυβέρνησης.
 
Στο τέλος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε διάλογος με τους παρευρισκόμενους και τους ομιλητές για τα θέματα που αναλύθηκαν.
 
Πατήστε εδώ για σύνδεση με την Πλατφόρμα Δικτύωσης ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και για πρόσβαση στην Ειδική Υπηρεσία για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία (ΕΥ ΚΕΚΟ)
 
Πατήστε εδώ για σύνδεση με το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας
 
Συνημμένα: 
Φωτογραφικό υλικό της ημερίδας
Ν 4430/2016
 

Φωτογραφίες