slogan
Enterprise Greece Home Page
Πλατφόρμα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης
Σύστημα Μητρώου Εγγυήσεων Καταναλωτή
Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας
Πλατφόρμα Δικτύωσης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ

Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύθηκε στις 04/10/2021 14:17
Το Επιμελητήριο Λακωνίας στο πλαίσιο της δράσης «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» διοργανώνει την Θεματική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Γύθειο  4 Οκτωβρίου 2021

Το Επιμελητήριο Λακωνίας στο πλαίσιο της δράσης «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο στη νέα δεκαετία» διοργανώνει την Θεματική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

 

 

           «Σύστημα Nutri Score και οι επιπτώσεις στα προϊόντα του πρωτογενή τομέα και κυρίως στο ελαιόλαδο και τις ελιές»

 

 

 

 

η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 19:30 μέσω της πλατφόρμας zoom, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, φορέων (ΕΦΕΤ, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο/Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας,ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), συνδέσμων εξαγωγέων και συνεταιρισμών,  με στόχο τόσο την ενημέρωση των καταναλωτών όσο και τη δραστηριοποίηση όλων για την αλλαγή της λειτουργίας της πλατφόρμας η οποία επηρεάζει τη διακίνηση των προϊόντων του πρωτογενή τομέα και κυρίως το ελαιόλαδο.
Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα Nutri-Score παρουσιάζει στρεβλώσεις όσον αφορά στη διατροφική αξία ορισμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα τις ελιές, το ελαιόλαδο και μάλιστα το έξτρα παρθένο που κατατάσσεται στα λιπαρά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη α) η αναγκαιότητα των λιπαρών σε μια ισορροπημένη διατροφή, β) ότι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαθέσιμα λιπαρά της μεσογειακής διατροφής και γ) χωρίς φυσικά να τονίζονται οι υπόλοιπες ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του. Με το σύστημα αυτό προτάσσονται  προϊόντα που πρέπει να έχουν χαμηλότερη θέση στη διατροφή μας, όπως είναι τα κατεψυγμένα προπαρασκευασμένα γεύματα και τα διάφορα αναψυκτικά.
 
Η απόκρυψη διατροφικών ιδιοτήτων, ευεργετικών για τον οργανισμό, οδηγεί στην παραπληροφόρηση του καταναλωτή και στη δημιουργία κινδύνων για τους ευρωπαίους παραγωγούς που θα δουν τα προϊόντα τους να απαξιώνονται – ιδιαίτερα για τους παραγωγούς προϊόντων μικρής κλίμακας και τους παραγωγούς παραδοσιακών  προϊόντων.