slogan
Enterprise Greece Home Page
Πλατφόρμα Συμβουλευτικής Καθοδήγησης
Σύστημα Μητρώου Εγγυήσεων Καταναλωτή
Ενιαίο Σημείο Πληροφόρησης Ενεργών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών
Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας
Πλατφόρμα Δικτύωσης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ
Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Συνάντηση φορέων με την Υπουργό Παιδείας για τη Νοσηλευτική Σχολή Σπάρτης

Δημοσιεύθηκε στις 25/07/2019 13:33
Δελτίο Τύπου: Συνάντηση φορέων της Λακωνίας με τη νέα Υπουργό Παιδείας για τη Νοσηλευτική Σχολή Σπάρτης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γύθειο 25 Ιουλίου 2019

 

Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα τη Νοσηλευτική Σχολή

Την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκπροσώπων φορέων της Λακωνίας με τη νέα Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Λακωνίας της συμπολίτευσης κ. Αθανασίου Δαβάκη με θέμα την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

  • Οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, κ. Νεοκλής Κρητικός και κ. Σταύρος Αραχωβίτης
  • Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Ντία Τζανετέα
  • Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης και ο Α΄ Αντιπρόεδρος κ. Ηλίας Αθανασιάδης
  • Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Ευάγγελος Βαλιώτης
  • Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός
  • Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος και
  • Οι νεοεκλεγέντες: Περιφερειακός Σύμβουλος με το Συνδυασμό του κ. Νίκα Θεόδωρος Βερούτης και Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας
  • Όλοι οι εκπρόσωποι της Λακωνίας στις τοποθετήσεις τους τέθηκαν υπέρ της παραμονής της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας στη τοποθέτησή του – πέραν των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η εφαρμογή του Νόμου Γιαβρόγλου, σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, για τη Λακωνία – έθεσε στην Υπουργό τα εξής ζητήματα:

Το βασικό επιχείρημα της μετακίνησης της Νοσηλευτικής Σχολής από τη Σπάρτη στην Τρίπολη, κατά το Υπουργείο, ήταν η υποβαθμισμένη κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που αδυνατεί να εξυπηρετήσει την πρακτική των σπουδαστών της Νοσηλευτικής. Ευθύνη για την κατάσταση του νοσοκομείου Σπάρτης έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαπέντε ετών που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα και δεν επένδυσαν στην υγεία των Λακώνων πολιτών στηρίζοντας παράλληλα και τη Νοσηλευτική Σχολή. Βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής της κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας και παιδείας και η δημιουργία των βασικών υποδομών για την ανάπτυξη της κάθε περιοχής. Στην περίπτωση, ειδικά, της Λακωνίας καμία κυβέρνηση δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Την κάλυψη αυτού του κενού στο θέμα της υγείας έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας και συγκεκριμένα το Ίδρυμα Νιάρχου με τη δέσμευσή του να δημιουργήσει νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη. Με τα νέα αυτά δεδομένα εκλείπει το βασικό επιχείρημα για τη μετακίνηση της Νοσηλευτικής Σχολής.

Η μεταφορά της Νοσηλευτικής Σχολής στην Τρίπολη, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού κ. Γαβρόγλου θα γινόταν σταδιακά. Στα νέα Μηχανογραφικά Δελτία η Νοσηλευτική θα είχε έδρα την Τρίπολη όπως και έγινε, αλλά οι υπάρχοντες φοιτητές (2ου, 3ου και 4ου έτους) θα αποφοιτούσαν από τη Σπάρτη. Η μετακίνηση, όμως, όλων των φοιτητών, όπως εξελίχθηκε, με απλή απόφαση και όχι με βάση το νόμο, γεννά ερωτήματα τόσο για την νομιμότητά της όσο και για τις προθέσεις των Πρυτανικών Αρχών.

Η Υπουργός Παιδείας κα Κεραμέως μετά την τοποθέτηση των συμμετεχόντων δήλωσε πως είναι αδύνατη η αλλαγή της κατάστασης σε ό,τι αφορά στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης. Στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο έχει τεθεί για τους νέους φοιτητές ως επιλογή η Νοσηλευτική της Τρίπολης. Δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν για τη μετακίνηση των φοιτητών των προηγούμενων ετών και τις προθέσεις του Υπουργείου υπό το πρίσμα της δημιουργίας του νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη. 

Στο κλείσιμο της συνάντησης όλοι οι φορείς της Λακωνίας δήλωσαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επιστροφή των φοιτητών των προηγούμενων ετών στη Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης, σύμφωνα με το νόμο και τις διαβεβαιώσεις του κ. Γαβρόγλου και η επανεξέταση του θέματος της παραμονής της Σχολής στη Σπάρτη από την κυβέρνηση, υπό τις νέες συνθήκες που θα διαμορφωθούν με την ίδρυση του νέου νοσοκομείου.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εκτιμά τη συμβολή όλων των φορέων σε αυτό το σοβαρό θέμα και κυρίως του βουλευτή κ. Αθανάσιου Δαβάκη για τη με σθένος στήριξή του στο δίκαιο αίτημα της λακωνικής κοινωνίας για την παραμονή της Νοσηλευτικής Σχολής στη Σπάρτη, τη διοργάνωση της συνάντησης με την υπουργό και τη διαβεβαίωσή του πως θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την ευόδωση του σκοπού.